Hirdetés
MagyarEnglish
Elhunyt Szabó Andor

altAz 1980-as évek végén a Református Sajtóosztály, majd később a Kálvin Kiadó gondozásában több kötete is napvilágot látott. Személyére, életútjára és szolgálatára a Reformatus.hu weboldalon január 22-én közreadott búcsúzó sorokkal emlékezünk.

Január 20-án megtért mennyei Atyjához dr. Szabó Andor nyugalmazott hencidai lelkipásztor.

Szabó Andor 1924-ben született Hodászon, édesapja református tanító volt. A Kecskeméti Református Gimnáziumban érettségizett, a református teológia elvégése után a hajdú-bihar megyei Hencida lelkésze lett, ott hűséggel szolgált egészen 1996-os nyugdíjba vonulásáig. 1970-ben avatták doktorrá, 2013 novemberében Aranygyűrűs teológiai doktor címmel tüntették ki teológiai munkásságáért.

Bogárdi Szabó István így emlékezik rá: „Kevés olyan lelkipásztor volt, aki egy helyen szolgált mindvégig, ő Biharban, Hencidán. És még kevesebb lelkipásztort ismerünk, aki megharcolta, hogy egy fogyatkozó, süllyedő faluban világszínvonalon művelje a biblia-tudományt.

Cikkei, tanulmányai a nemzetközi tudósvilágban is ámulatot keltettek – nem is annyira a körülmények okán (könyvtáraktól, tudományos műhelyektől távol ugyan hogyan is képes valaki szellemi teljesítményt nyújtani), hanem hogy miért nem juthat Hencidáról tudományos műhelyekbe, katedrára, miért nem taníthat az, akinek van tanítanivalója? De a karriernél fontosabb volt a hit, a jó névnél fontosabb volt a jó lelkiismeret. Nem állt be társait besúgni vagy denunciálni, törtetni – dolgozott: derűben és békességben felnevelte családját, hűséggel szolgált majd' öt évtizedet a gyülekezetében, és tudós maradt. Egyik sem érdem, mindegyik ajándék. És gondolt azokra is, akik mindennapi kenyérként olvassák a Bibliát: napi elmélkedésekbe foglalva végigmagyarázta az egész Szentírást, Berekfürdőn (már nyugdíjasként) évtizedekig vezetett bibliaiskolát, tartott előadást, ahova hívták. Egész életét és minden tudását a Szentírás jobb megértésére tette fel. Utolsó éveiben azt sajnálta leginkább, hogy megromlott látása miatt nem olvashat, előbb csak annyit és úgy, ahogy szeretné, aztán már egyáltalán. De mindvégig friss elmével, élénken követte egyháza életét, és tanácsolta övéit, akiket imádságában hordozott. Most elment közülünk, itt hagyva ránk szellemi kincseit, de leginkább az egyetlen forrást, a reményt alapozó bizonyságot, Isten élő Igéjét, amely gyászunkban Krisztus kezesség-vállalásával biztat bennünket: amiképp ő, a Feltámadott testében felvétetett a mennyei dicsőségbe, úgy vesz majd magához minket a feltámadás napján."

Forrás: Reformatus.hu
Fotó: Parokia.hu

A család részéről egy további, személyes megemlékezés olvasható a Parokia.hu weboldalon.

Szabó Andor kiadónknál ma is kapható könyvei: "Lábam előtt mécses az te Igéd" (3. és 4. kötet); Ha a Fiú megszabadít...

Címkék:
 

Hozzászólás

Név:
Hozzászólás:

Kosár

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Szűrés szerzőreBejelentkezés


Fizessen bankkártyával

Internetes vásárlását bankkártyával is fizetheti!

A bankkártyás fizetésről, és a webáruház használatáról bővebb információt a "Használati feltételek" menüpontban talál.

Kiemelt ajánlatunk

Bolti ár:  350 Ft
Internetes ár:
298 Ft
Megtakarítás: 15%Akciós ajánlat

Bolti ár:  1 900 Ft
Internetes ár:
950 Ft
Megtakarítás: 50%

Hírlevél feliratkozás

Kosár ajánlása

A kosár üres

Eseménynaptár

Május 2018
H K Sze Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Partnereink

Hirdetés