Hirdetés
MagyarEnglish
A két Gárdonyi – Visszatekintés egy novemberi könyvbemutatónkra

altA Kálvin Kiadó frissen megjelent egyházzenei kiadványait mutatták be a budapesti fasori templomban november 14-én. A hetvenedik születésnapját ünneplő Gárdonyi Zsolt és édesapja, a száztíz éve született, harminc éve elhunyt Gárdonyi Zoltán zeneszerzőt műveik és tanulmánykötet kiadásával köszöntötték. A kiadványokat Gárdonyi Zsolt, Méhes Balázs, Karasszon Dezső és Szabó Balázs mutatta be.

Szabó Balázs zenetörténész a kétezres évek eleje óta foglalkozik a Gárdonyi család történetével, és fontosnak tartotta, hogy a kettős jubileumra tudományos igényű kötet jelenjen meg, amelyben az apa munkásságát öt, fiát négy írás méltatja. A Nemzedékről nemzedékre című, mintegy százötven oldalas munka első részében Gárdonyi Zoltán tanítványainak mesterükről szóló személyes hangú megemlékezései olvashatók. Berlász Melinda és Hamburger Klára zenetudósok, valamint Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy közel húsz oldalon idézik meg a tudós pedagógus, komponista és hitvalló keresztyén alakját. Karasszon Dezső orgonaművész és zenetörténész két tanulmányában egy-egy genfi zsoltárdallamra írt orgonamű, a Zsoltár-fantázia (107.) és a Rapszódia (8.) elemzésével tiszteleg a dinasztiaalapító előtt. A könyv második részét a Gárdonyi Zsolt zeneelmélet-tanári munkásságát összegző, Hubert Nordhoffal közösen írt Összhang és tonalitás (Rózsavölgyi és Társa, 2013) című könyv recenziója nyitja, amelyet a pályatárs Komlós Katalin készített, majd Gárdonyi Zsolt tanítványa, Terray Boglárka ismerteti meg az olvasót ugyanezen kötet szaknyelvi fordításának kihívásaival és a mű hazai fogadtatásával. Apa és fia életútja számos párhuzamosságot mutat, ezt az elvet a tanulmánykötet szerkesztésében is tetten érhetjük: a zenetudósi munkásságok ismertetése után a zeneszerzők műveinek elemzéseiről olvasunk. Miként az apa két zsoltárfeldolgozásáról, úgy fia két dicséret-feldolgozásáról (Hálaadó ének és a Variációk gordonkára és orgonára) olvashatunk – ezúttal a könyvszerkesztő tollából. Végül a szintén Szabó Balázs által Gárdonyi Zsolttal készített interjúból olyan összefüggéseket érthetünk meg, amelyek a Gárdonyik életútjával kapcsolatban eddig nem kaptak nyilvánosságot. A könyv tartalmazza még a két muzsikus párhuzamos életrajzát, valamint a kötet szerzőinek bemutatását.

2007-ben adták ki Gárdonyi Zsolt és Karasszon Dezső Alternatív koráliskoláját, amely hiánypótló voltának köszönhetően hamar elfogyott. A kiadó látva a kottás tankönyv iránti érdeklődést, a füzet bővített kiadását javasolta. A szerzőpáros a második kiadáshoz további tételeket és magyarázatokat fűzött. A kilenc évvel ezelőtti előszóban foglalt cél máig aktuális: lépcsőről lépcsőre továbbvezetni a kántorokat a sablonos korálkísérettől egy a korábbinál gazdagabb zenei világba, ezáltal is segítve közösségeink ihletett éneklését. A gyűjtemény az általánosan használt korálkönyvekhez képest ehhez több esetben könnyebben játszható letéteket kínál.

Tízéves terv vált valóra Gárdonyi Zoltán A tékozló fiú című művének első kiadásával. Mivel idén a zeneszerző másik kisoratóriuma, A sareptai özvegy kecskeméti, tiszakécskei és nagykőrösi bemutatására készült lektorált nyomtatott kotta, tálcán kínált lehetőségnek tűnt, hogy a kettőt egyszerre tegyék közzé. A bibliai történeten túl mindkét mű fontos teológiai tartalmakat közvetít, mindegyiket valóságos élethelyzet szülte, és az igei üzenet mellett ott lüktet bennük a 20. század történelmi és egyházi valósága.

A könyvbemutató alatt Scheer Lívia énekművész és Balogh Zsolt zongoraművész tolmácsolásában a két Gárdonyi dalaiból hallhatott válogatást a közönség.

M. B.

Megjelent a Reformátusok Lapja 2016. december 11-diki számában.
Fotó: Dimény András

 

 

 

Hozzászólás

Név:
Hozzászólás:

Kosár

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Szűrés szerzőreBejelentkezés


Fizessen bankkártyával

Internetes vásárlását bankkártyával is fizetheti!

A bankkártyás fizetésről, és a webáruház használatáról bővebb információt a "Használati feltételek" menüpontban talál.

Kiemelt ajánlatunk

Bolti ár:  170 Ft
Internetes ár:
145 Ft
Megtakarítás: 15%Akciós ajánlat

Bolti ár:  690 Ft
Internetes ár:
345 Ft
Megtakarítás: 50%

Hírlevél feliratkozás

Kosár ajánlása

A kosár üres

Eseménynaptár

Május 2018
H K Sze Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Partnereink

Hirdetés