Hirdetés
MagyarEnglish
Megérkezett a Theologiai Szemle 2016/3. száma!

altMegjelent és kapható a Theologiai Szemle 2016/3. száma.

 

Részlet Bóna Zoltán főszerkesztő jegyzetéből:

Azt gondolnánk,
hogy a nyugati liberalizmus és a keleti fundamentalizmus homlokegyenest különböznek. E kettőnek köze nem lehet egymáshoz, hiszen alapjaiban eltérőek. A liberalizmus fölülemelkedik a törvényeskedésen, sőt olykor a törvényeken, az írott vagy íratlan elvárásokon, a betű hatalmán, a tekintélyelvűségen, az erkölcsi elvárásokon, a társadalmi konvenciókon, sőt még a szokásokon is. Általában rugalmas, nem általánosít, ítéleteiben a konkrétumhoz alkalmazkodik. Ennek van pozitív és negatív megnyilatkozása, következménye egyaránt. A fundamentalizmus pedig, mint a liberalizmus ellentéte ragaszkodik nemcsak a törvényekhez, hanem a törvény betűjéhez is, követi az évszázados szokásokat és elvárásokat, a tekintélyelvűség mentén szervezi a közösségi életet, morálisan és minden tekintetben a rugalmatlanságig következetes. Van ennek is pozitív és negatív megnyilatkozása egyaránt. Ezeknek a jellemzőknek a mérlegelése, adott helyzetekben a hatásuk elemzése szinte vég nélküli disputának adna lehetőséget. Természetesen a példáknak is hosszú a sora, amikor a liberalizmus és a fundamentalizmus inherens különbözősége a valóságban konfliktusként aktualizálódik. (...)

Miben érthet egyet a nyugati liberalizmus és az iszlám fundamentalizmus, legalábbis annak dzsihadista változata? A válasz egyszerű: a keresztyénség és a keresztyének üldözésében, az ellenük való széles skálán mozgó fellépések megvalósításában.
A napi híreinket uraló migráció is úgy kezdődött, hogy az iszlám államok némelyikében, illetve bizonyos iszlám környezetekben ellehetetlenült a keresztyéneknek nemcsak a vallásszabadsága, hanem a puszta biztonsága is. A szinte kilátástalannak tűnő afrikai vérengzések mögött is legtöbbször a keresztyének üldözése áll. Nem kell nagy erőfeszítést tenni, hogy az iszlám fundamentalizmus keresztyénellenességére példát találjunk a lefejezésektől kezdve a bebörtönzésen át, a kevésbe brutális, de valóságosan negatív diszkriminációig. A módszerek ugyan radikálisan mások, de a motiváció és a cél hasonló azokban a jelenségekben, amelyek a nyugati szekularizáció természetes térhódításán túl, az önmagában is ellentmondó liberális szekularizmus propagál és valósít meg. A tűz és a víz a keresztyénellenességben mintha találna egy közös pontot. (...)

A tartalomból:

SZÓLJ, URAM!
Steinbach József: Az egyházról

TANÍTS MINKET, URUNK!
Szakács Tamás: Természettudomány és teológia izomorf modelljei, rejtett paraméterek, és a transzcendens monitormodellje – Alapvetés természettudomány és teológia párbeszédének egy lehetséges módjához
Kodácsy Tamás: Paul Tillich tengerpartja, a végtelen és a vízimajmok – „Határt szabott a vizeknek ott, ahol a világosság találkozik a sötétséggel."
Fábián Balázs , Bugán Antal : A vallásos/spirituális élmények pszichológiai vizsgálata
Siba Balázs: Spirituális útkeresés és a református lelkiség – lelkészinterjúk fényében

 

KITEKINTÉS
Violentia et Agressio (előadások a konferenciáról)
Békési Sándor: Az erőszak és az áldozat René Girard mimétikus vágyelméletének teológiai reflexiója
Mészáros Kálmán: Az erőszakosság Krisztus egyháza történetében
Kránitz Mihály: Keresztény válasz a világban tapasztalható erőszakra

ÖKUMENIKUS SZEMLE
D. Szebik Imre: A Bibliatársulatokról

KÖNYVSZEMLE
Cziczka Katalin: Napjaink dilemmái – Protestáns válaszok
Egeresi László Sándor: Krause, Martin: Hebräisch Biblisch-Hebräische Unterrichtsgrammatik

Bővebb információ a Theologiai Szemle hivatalos weboldalán. A nyomtatott folyóirat egyes példányai vagy tört, ill. egész évfolyamok megrendelhetők a Kálvin Kiadó webáruházában és könyvesboltjaiban.

Címkék:
 

Hozzászólás

Név:
Hozzászólás:

Kosár

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Szűrés szerzőreBejelentkezés


Fizessen bankkártyával

Internetes vásárlását bankkártyával is fizetheti!

A bankkártyás fizetésről, és a webáruház használatáról bővebb információt a "Használati feltételek" menüpontban talál.

Kiemelt ajánlatunk

Bolti ár:  800 Ft
Internetes ár:
680 Ft
Megtakarítás: 15%Akciós ajánlat

Bolti ár:  1 500 Ft
Internetes ár:
900 Ft
Megtakarítás: 40%

Hírlevél feliratkozás

Kosár ajánlása

A kosár üres

Eseménynaptár

Július 2018
H K Sze Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Partnereink

Hirdetés